9. martā noslēgusies projektu pieņemšana Nacionālā Kino centra izsludinātajā 2015. gada filmu ražošanas projektu konkursā, kurā tiks atbalstīta jaunu animācijas filmu, dokumentālo filmu un pilnmetrāžas spēlfilmu ražošana. Konkursam saņemti 36 pieteikumi no 23 filmu studijām, konkursa rezultāti būs zināmi aprīļa sākumā.

Šis ir pirmais no 2015. gadā plānotajiem NKC konkursiem, tajā pieejamais finansējums ir EUR 911 954 – spēlfilmu projektiem EUR 500 393, dokumentālo filmu projektiem EUR 83 069 un animācijai EUR 328 492. Konkursā plānots atbalstīt ne mazāk kā divus spēlfilmu projektus, ne mazāk kā trīs dokumentālās filmas un ne mazāk kā četras animācijas filmas. Konkursā saņemti astoņi spēlfilmu pieteikumi, 19 dokumentālo filmu projekti un 9 animācijas projekti.

Šajā nedēļā Nacionālais Kino centrs pārbauda projektu atbilstību administratīvajiem kritērijiem un kultūras kritērijiem, kas nosaka, vai attiecīgais projekts uzskatāms par Latvijas filmu. Plašākas sabiedrības iespēja uzzināt, kādi projekti iesniegti NKC konkursā un pretendē uz valsts finansējumu, ir projektu publiskās prezentācijas, kas šogad notiks 26. un 27. martā kinoteātrī K. Suns. Šajās prezentācijās katra projekta režisors un producents izklāsta savu ieceri ekspertu komisijai, prezentācijas var noklausīties jebkurš interesents.

NKC ekspertu komisijas šogad tika veidotas, uzklausot nozares nevalstisko organizāciju rekomendācijas un ļaujot arī kinoprofesionāļiem pašiem pieteikties eksperta darbam, iesniedzot motivācijas vēstuli un CV. NKC saņēma 29 pieteikumus, kandidāti tika vērtēti pēc īpaši izstrādātiem kritērijiem, piešķirot punktus par profesionālu darbību dažādās filmu nozares jomās. No kandidātiem, kas saņēma visvairāk punktu, NKC vadītāja Dita Rietuma pēc konsultācijām ar Filmu padomi apstiprināja sešus ekspertus 2015. gada konkursu komisijām – spēlfilmu projektus vērtēs režisors un pedagogs Pēteris Krilovs un filmu izplatīšanas speciālists Atis Amoliņš, dokumentālo filmu projektus – režisors un kinoteorētiķis Dāvis Sīmanis un kinokritiķe Daira Āboliņa, animācijas filmu projektus – filmu producents Bruno Aščuks un festivālu programmētāja, animācijas maģistre Anna Veilande-Kustikova. Trešais eksperts katrā komisijā ir Nacionālā Kino centra pārstāvis – spēlfilmu komisijā Uldis Dimiševskis, dokumentālo filmu un animācijas komisijā – Kristīne Matīsa.

Jau otro gadu projektu vērtēšanā piedalās arī īpaši pieaicināti sabiedrības pārstāvji, kas vērtē projektu aktualitāti un nozīmību Latvijas filmu skatītājiem. Šogad NKC konkursā konsultatīvie pārstāvji ir TV producente un redaktore Arta Ģiga (izvirzījusi Latvijas Žurnālistu asociācija), sociālo zinātņu maģistre Jekaterina Kalēja (izvirzījusi Latvijas Universitātes Antropoloģijas katedra), kinoblogere un LKA studente Dārta Ceriņa (izvirzījis kinoteātris Splendid Palace).

Plašāka informācija par projektu publiskajām prezentācijām 26.-27. martā (plānotie laiki un projektu secība) būs pieejama pēc projektu administratīvās izvērtēšanas; prezentācijās aicināti piedalīties arī mediju pārstāvji.